پیکر مطهر شهید «سید حسن حسینی‌نژاد» در مشهد تشییع می‌شود + جزئیات افزایش تعداد متقاضیان حوزه علمیه خراسان نسبت به سال ۱۴۰۳ کتابخانه مرکزی حرم رضوی، میزبان نشریات با محور «کودک، فلسطین و محرم» رویداد ملی «ایران برنده بازی» با محوریت مقاومت، ۶ میلیون مخاطب را جذب کرد روایت عاشورا بر روی نمادین‌ترین سازه‌های شهری ایران ایوان و مناره عباسی حرم مطهر امام رضا(ع) مرمت شد آغاز فعالیت ۱۱۰ موکب ایرانی و عراقی برای اربعین ۱۴۰۴ درک فلسفه حجاب، مسیر درونی‌سازی این فریضه را هموار می‌کند لبنانی‌های آرمیده در جوار امام رضا (ع) این رستخیز عام که نامش محرم است نگفته حل کرد مشکلم را رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده سردار شهید حسین سلامی دیدار کرد نگاهبان مرز‌های مقتدر | درباره شهید سردار مهدی ربانی که در حملات رژیم صهیونیستی به شهادت رسید میهن‌دوستی، دستور امیرالمؤمنین (ع) است چشمه رأفت، پناه آهوان | شیوه برخورد با حیوانات به سبک امام رضا(ع) اجرای طرح جامع آموزش قرآن به کودکان در مساجد شهر مشهد هنرمندان «حوزه هنری سوره» خادم چایخانه حرم امام‌رضا(ع) شدند فعلا کسی کاری نکند! | نگاهی به وضعیت اجرای طرح یکسان‌سازی گلزار شهدا در مشهد دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده «سردار شهید حسین سلامی» سردار غلامحسین غیب‌پرور به شهادت رسید
سرخط خبرها

بررسی معنا و چیستی پیروزی با وجود شهادت و شهید دادن‌ها | شهادت عین پیروزی است

  • کد خبر: ۳۴۵۲۴۸
  • ۲۵ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۲
بررسی معنا و چیستی پیروزی با وجود شهادت و شهید دادن‌ها | شهادت عین پیروزی است
امام‌حسین (ع) قیام کردند که دین در مسیر واقعی خود قرار بگیرد و از نابودی تفکر و تمدن اسلامی جلوگیری شود که البته هزینه‌های سنگینی داشت.

به گزارش شهرآرانیوز؛ برای آنها که در اتفاقات و رخداد‌ها ظاهر برایشان اهمیت دارد و با آمار و ارقام است که مُهر پیروزی یا شکست بر واقعه‌ای می‌زنند، تعبیر پیروزی برای واقعه کربلا با آن همه مصیبت و شهادت و اسارت، دور از ذهن‌های بسته و زنگ‌زده‌شان است؛ در‌حالی‌که در منطق عاشورا و هر نهضتی که نیم‌نگاهی به آن نقطه عطف تاریخ دارد، شهادت عین حیات و «بذل جان» تعبیر پیروزی است؛ چنان‌که ما با همین منطق مقابل اسرائیل و آمریکا ایستاده‌ایم، شهید می‌دهیم و ذلت نمی‌پذیریم.

در بررسی معنای پیروزی از ورای شهادت‌ها با حجت‌الاسلام‌والمسلمین مهدی شریعتی‌تبار، مدیرگروه انقلاب و تمدن اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان‌قدس‌رضوی و کارشناس مذهبی، گفت‌و‌گو کرده‌ایم.

حق‌طلبی؛ شاه‌بیت قیام حسینی

امام‌حسین (ع) در حماسه عاشورا بر محور حق و حق‌طلبی تأکید ویژه داشتند و این مهم، هم در سخنان و هم در رفتار ایشان تجلی یافته است، چنان‌که فرمودند: «آیا نمی‌بینید که به حق عمل نمی‌شود و افراد و حاکمیت به حق خضوع و خشوع و اعتنا ندارند و از باطل هم اعراض نمی‌کنند؟»

 شایسته است در چنین شرایطی، انسان مؤمن با همه وجود خود برای مقابله با باطل به میدان بیاید و حتی از جان خود بگذرد، چنان‌که سیدالشهدا (ع) فرمودند: «انسان‌های مؤمن باید در راه حق آماده جانبازی باشند. منِ حسین‌بن‌علی در این شرایط، مرگ را مایه سعادت و زندگی زیر سلطه ستمگران را جز مایه خسارت و ننگ و ذلت نمی‌دانم.»‌

باطل رفتنی است

بنابر آموزه‌های دینی قرآنی، حق و باطل از ابتدای خلقت دائم در تقابل بوده‌اند و در این مصاف، منطق قرآن هم این است که باطل هر‌چند ممکن است در مقاطعی جولان دهد، در ادامه آنچه پیروز می‌شود، حق است و باطل از‌بین‌رفتنی است: «جَاءَ الْحَقُّ وَزَهَقَ الْبَاطِلُ إِنَّ الْبَاطِلَ کَانَ زَهُوقًا.» گاهی قرآن از حق به «آب» که حیات‌بخش است و از باطل به «کف روی آب» تعبیر می‌کند که در تقابل این دو، باطل به‌سرعت از بین خواهد رفت: «فَأَمَّا الزَّبَدُ فَیَذْهَبُ جُفَاءً.»

هزینه سنگین حق‌طلبی

انسان‌های مؤمن که در رأس آنها امامان و انبیا بودند، برای احیا و احقاق حق و ابطال باطل، دائم تلاش می‌کردند و در این مسیر، مرزی برای خود قائل نمی‌شدند. البته شاید بنابر شرایط، نوع مواجهه و تقابلشان متفاوت بوده است، اما هرگز خسته نشده و دست از مبارزه نکشیده‌اند و در این مسیر هزینه‌های بسیار داده‌اند. نمونه بارز و تاریخ‌ساز آن، عاشورای حسینی است. امام‌حسین (ع) نشان دادند برای احقاق حق و عدالت و برای آنکه مؤمنان عزتشان مخدوش نشود و زیر بار ظلم و سلطه نروند، از شهادت یاران باوفا، فرزند جوان و حتی طفل شیرخوار و اسارت محارم و دخترانشان ابایی ندارند و مضایقه نمی‌کنند.

هر مقصدی بر مدار حق، عین پیروزی است

امام‌حسین (ع) به همه آن جنایات و مصائب علم داشتند و می‌دا‌نستند مبارزه برای حق و علیه ظلم، چنین هزینه‌هایی دارد، اما از آن دست نکشیدند و این منطق قرآن هم است که در راه حق‌طلبی و پای حق، اگر جان هم بدهیم، شهید خواهیم بود: «قُلْ هَلْ تَرَبَّصُونَ بِنَا الَّا احْدَى الْحُسْنَیَیْنِ» (توبه، ۵۲)؛ یعنی در این تقابل به پیروزی ظاهری دست می‌یابیم یا اینکه شهید می‌شویم که نه‌تنها خسران نیست، بلکه فوز عظیم و پسندیده است. حضرت سیدالشهدا (ع) در مواجهه با سپاه حر به ابیاتی بدین‌معنا استناد می‌کنند: «اگر قصد حق است، مرگ و کشته‌شدن برای جوانمرد زیان و عار نیست. این راه را خواهم رفت و هر‌چه هم رخ دهد، برایم پسندیده است.»‌

ملاک پیروزی

تحلیلگران مسائل تاریخی و جنگ‌ها معیار و ملاک پیروزی و شکست را بر‌اساس میزان دستیابی به هدف ارزیابی می‌کنند. برای مثال باید دید طرفین چه هدفی را دنبال می‌کردند و به چه اندازه به آن نزدیک شده‌اند که این ملاک پیروزی است. در قیام کربلا حضرت سیدالشهدا (ع) هدف نهایی و اساسی‌شان دفاع از دین خدا و حق بود؛ چون شرایطی پیش آمده بود که از اسلام جز پوسته و ظاهری بر جای نمانده بود، چنان‌که حضرت (ع) در مدینه به مروان حکم فرمودند: «وَعَلَى الاِْسْلامِ الْسَّلامُ اِذ قَدْ بُلِیَتِ الاُْمَّةُ بِراعٍ مِثْلَ یَزیدَ»؛ یعنی اگر کسی مثل یزید بر جامعه اسلامی حاکم شود، دیگر چیزی از اسلام باقی نمی‌ماند و باید فاتحه اسلام را خواند و با آن وداع کرد!

شهادت قبله مؤمنان است

امام‌حسین (ع) قیام کردند که دین در مسیر واقعی خود قرار بگیرد و از نابودی تفکر و تمدن اسلامی جلوگیری شود که البته هزینه‌های سنگینی داشت. اگر مردم کوفه به عهد خود با امام (ع) وفا می‌کردند و حکومت اسلامی شکل می‌گرفت، هدف تأمین می‌شد و امام (ع) این آمادگی را داشتند و اگر هم نمی‌شد آماده بودند با بذل جان، اسلام را صیانت کنند که دومی رخ داد و آن شهادت‌ها سبب احیای اسلام و بیداری مسلمانان در طول تاریخ شد؛ لذا هر مسلمانی چه درک کند چه نکند، سر سفره ایثار و قیام حسینی نشسته است؛ پس پیروزی از آنِ سیدالشهدا (ع) بوده است، حتی اگر به ظاهر شهید دادند و شهید شدند و اهل بیتشان به اسارت رفت...؛ و این ثمره خون سیدالشهدا (ع) و عاشورا بوده است.

هر اذان سند پیروزی عاشورا‌ست

نقل شده است در شام، شخصی به امام‌سجاد (ع) رسید و گفت: «بالاخره در این جنگ چه کسی پیروز شد؟» (با‌توجه‌به شهادت امام حسین (ع) و یارانشان و اسارت اعضای کاروان). امام سجاد (ع) فرمودند: «وقت نماز اذان و اقامه بگو؛ آن‌گاه می‌فهمی چه کسی پیروز شده است.

چون شما در اذان و اقامه به رسالت جد ما رسول خدا (ص) گواهی می‌دهید.» معاویه گفته بود من زمانی آرام می‌گیرم که نام رسول خدا (ص) و گواهی به رسالت ایشان را از مأذنه‌ها پایین بیاورم و دفن کنم! اما با قیام عاشورا این نام و شهادت جهانی و فراگیر شد و ثابت کرد خون‌دادن و ایستادن با جان پای حق، چه آثار و برکاتی دارد.

شمشیر آری، ذلت نه!

انقلاب اسلامی ما از ابتدای شکل‌گیری تا پیروزی و پس از آن استمرار حیات خود، به عاشورا نظر داشته است. پس از آن، دفاع مقدس هشت‌ساله و نیز تقابل با جبهه باطل و استکبار جهانی و صهیونیسم، بر‌مبنای این اندیشه قرآنی بوده که تجلی آن در عاشورا رخ داده است؛ امام (ع) فرمودند: «این انسان‌های بی‌ریشه، منِ حسین را بر دوراهی قرار دادند که شهادت و اسارت اهل بیتم و یا ذلت و خواری و تسلیم باطل‌شدن را بپذیرم.» و حضرت فرمودند: «هَیهَاتَ مِنَّا الذِّلَّه.» ایشان درس آزادگی و عزت‌طلبی را به بشریت دادند و حاضر شدند زیر بار شمشمیر‌ها بروند، اما زیر بار ذلت و ظلم نه!

ما ملت امام حسینیم

ما به عنوان شیعیانی که بعد از سال‌های سال کماکان خود را در مسیر آرمان‌های امام حسین (ع) می‌دانیم و در تاریخ چهل و هفت‌ساله انقلاب بر همین سبیل و منطق بوده‌ایم.

در این جنگ دوازده‌روزه تحمیلی هم با همدلی و انسجام ملت و دفاع جانانه رزمندگان اسلام و رهبری هوشمندانه و قاطع و شجاعانه رهبر حکیم انقلاب، ضربه‌ای متقابل و قوی‌تر را وارد کردیم که به تعبیر ایشان، اسرائیل بیچاره و لِه شد. شهادت فرماندهان و دانشمندان و زنان و کودکان بی‌گناه در این جنگ، همان مظلومیت عاشورا را ترسیم می‌کند. به فرموده سردار حاج‌قاسم سلیمانی، «ما ملت امام حسین (ع) و ملت شهادتیم.»

دست برتر ما

قرآن می‌فرماید: در تقابل حق و باطل و علی‌رغم همه شهید‌دادن‌ها اگر آسیب می‌بینید، دشمن شما هم آسیب می‌بیند. اما پیروان حق و حقیقت امتیازی دارند که دشمن ددمنش آن را ندارد: «وَ تَرْجُونَ مِنَ ا... ما لا یَرْجُونَ» (نساء، ۱۰۴).

ما به خدا امیدواریم و کشته‌هایمان شهیدند و نزد خدا روزی می‌خورند: «عِندَ رَبِّهِمْ یُرْزَقُونَ» (آل‌عمران، ۱۶۹). یعنی دشمن اتکایش به قدرت مادی و طبیعی است و ما در‌کنار این قدرت، به قدرت ایمان و شهادت‌طلبی تکیه داریم و هر اتفاقی بیفتد، به تعبیر قرآن «إِحْدَى الْحُسْنَیَیْنِ» است.

حق از مسیر شهادت می‌گذرد

امید است درکنار همبستگی و انسجام اجتماعی و تقویت نیروی ایمان و اراده و شهادت‌طلبی‌ها، پیروزی ظاهری هم برای جبهه حق به دست آید و شاهد خواری و از‌بین‌رفتن دشمن زبون باشیم و البته باید به این مهم ایمان داشته باشیم، همان‌طور‌که قرآن می‌فرماید: «وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ» (آل عمران، ۱۳۹)؛ یعنی اگر این روحیه حماسی و حسینی و حق‌طلبی را داشته باشید، موفق می‌شوید. هرچند شهید داده‌ایم و این شهادت‌ها بوده است و خواهد بود، نتیجه‌اش شکست باطل و پیروزی حق است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->